Gloei Illustratie

Gloei, de podcast

 • Artwork voor aflevering 10

  10. Marischka Verbeek

  • 2 februari 2022
  • 00:59:05

  Marischka Verbeek (zij/haar) jubileert als bevlogen eigenaar van algemene boekwinkel Savannah Bay, gespecialiseerd in o.a. genderstudies en LHBTQIA+. Over zichzelf zegt ze: ‘Ik ben niet allochtoon, maar ook niet autochtoon, niet wit, maar ook niet zwart, niet homo, maar ook niet homo.’ Een gesprek met, eindelijk, aan het eind, die vraag: ‘Wat gloeit er het meest in jouw leven?’

   

  LINKS

   

  GEDICHT

  Ola Enzler (zij/haar) won de schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal, stond in de finale van Write Now! en volgt een talententraject bij Vuurland.nu. Bij haar teksten maakt zij gedetailleerde illustraties.

  ———

  OP ZOLDERKAMERS EN IN HEKSENKELDERS

  Veel mensen ben ik geweest; het kind dat op het schoolplein alleen speelde, het meisje dat glimlachend appels verkocht, de vrouw met zwart omlijnde ogen en geverfde haren. Op zolderkamers en in heksenkelders zocht ik naar woorden om mezelf tot leven te lezen, ik bladerde door bladzijdes van in het zicht verborgen boeken. In queer literatuur vond ik spiegelzinnen, elk woord een reflectie.

   

  Het dorp verruilde ik voor de stad en ik leefde tussen verschillende mensen, in mijn liefde niet altijd waarachtig, maar van liefde heb ik geen spijt. Ik ben niet meer geschikt voor de stad. Ik voel heimwee naar fluisterbossen met groene schaduw en naar naaldendekens die mijn stappen dempen. In de natuur besta ik zonder naam, zonder omhulsel. Er is geen mensenstroom om mij mee te slepen, ik sta in de aarde verankerd, mijn rug zo recht als die van de bomen.